13 Aralık 2014 Cumartesi

Exodus: Gods and Kings (2014)

Ridley Scott en sevdigim, favori  yönetmenlerden biridir. Sinema tarihinin en önemli filmlerinden birkaçına imza atmıştır. Blade Runner (benim için yeri ayrıdır), Alien serisi, Gladiator, American Gangster, Hannibal bunların başında gelir; Robin Hood, Prometheus gibi filmlerle de kariyerini başarılarla beslemiştir. Fakat 77 yaşındaki usta yönetmene göre biraz yetersiz kalmış bu yapım.

Film, Firavun'un acımasız emirlerinin altında çalışan Yahudileri kurtaracak olan liderin (Musa) hayatından bir kesit...

Firavun'un oğlu Ramsey'in arkadaşı olan Musa, Mısır saray üyelerinin Yahudilerlere çektirdikleri zulümden rahatsız olur, onların Mısır'a ait olmadıklarını düşünür. Ramsey tahta gecince Musa, kendisinin de Yahudi olduğunu öğrenir ve Tanrı'nın yardımıyla, Firevun ve halkına '10 bela'yı yollar. (Biz filmde 10 belanın hepsini değil birkaçını görüyoruz) Firevun bu belalardan bıkkınlık duyar ve tüm Yahudileri serbest bırakır. Musa ve halkının amacı ise ait oldukları yere gitmektir.

Dolu dolu, heyecanlı, meraklandırıcı bir şekilde başlayan film ne yazik ki öyle devam etmiyor. Basit çekimlere boğulmuş resmen (Kızıldeniz'in yarılma sahnesi gibi). Filmin sonu ise daha iyi olabilirdi.

Başrolde Christian Bale'in olmasi hepimizin kafasında pozitif ön yargı oluşturdu. Ancak filmde çok sönük kalmış. Bale'in aksine Ramses'i canlandıran Joel Edgerton gayet başarılıydı. Belki de Edgerton'un çok başarılı performansından dolayı Bale sönük kalmış gibi gözükmüş olabilir.

Her şeye rağmen vakit ayırılıp izlenilesi bir film. En azından yönetmen Ridley Scott için...

Yönetmen: Ridley Scott
Senaryo: Adam Cooper, Bill Collage, Jeffrey Caine, Steven Zallian
Görüntü: Darius Wolski
Müzik: Alberto İglesias
Oyuncular: Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Ben Mendelsohn, Ben Kingsley, Maria Valverde, Hiam Abbas, Sigourney Weaver

IMDB Puanı: 6.6
Eleştirmenin Puanı: 6.3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder