22 Nisan 2016 Cuma

Deadpool (2016)

Yapımcılar mı akıllı, izleyici mi ahmak?

Süper kahraman filmlerine karşı tavrımı hemen her fırsatta dile getiririm. Gerçekten bu tarzda orijinal ve yaratıcı filmler çok nadir çıktığı için maalesef belli yaş gruplarınca filmler önyargıyla izleniyor, pazarlamanın yanlış olmasından dolayı. Ancak bir kesim tarafından bir o kadar da seviliyor. Marvel bu konuda kendini aştı. Özellikle milyonlarca çocuk başta olmak üzere birçok okuru/izleyeni etkiledi, etkiliyor. Marvel çizgi romanlarından sinemaya uyarlanan süper kahraman filmlerinin ise aslında birer fotokopi olduğunu insan büyünce fark edebiliyor.

Deadpool diğerler kahramanlardan farklı. Daha doğrusu süper güçleri olduğu halde bir kahraman değil. Sadece karakter olarak değil, film olarak da farklı. Mizah seviyesinin yüksek olduğu, esprili diyalgların aksiyon sahnelerinin önünde olduğu bir yapım olmuş. Filmin daha ilk jeneriğinde, yapımcıların, oyuncuların, yönetmenin adının vs. geçtiği yerde, ilk bomba patlatılıyor. Yan oyuncular için “Gereksiz insanlar”, başrol için “Çok iyi olmayan biri”, yönetmen için de “Fazla para kazanan” gibi sıfatlarıyla filmin castları tanıtılıyor. Buradaki alt metin çok önemlidir. Çizgi roman uyarlaması aksiyon filmlerinin gerçek bir sinema ve sanat olmadığını bu filmin yapımcıları bile kabullenmiş. Gerçekten de öyle değil mi, filmin izlenmesi için yan rollere ihtiyaç duyulmadan sadece başrol odaklı filmler hepsi. Üstelik başrol oyuncusu maske taktığı için gerçekten de ahım şahım oyunculuk sergilemesine gerek yok; ne jest ve mimiklerinden vermesi gereken bir duygu yok. Atletik olsun yeter. Ayrıca bu tarz filmlerin geliri, giderlerinden her türlü daha fazla olacağı için yönetmen ve yapımcılar da beklediklerinden fazlasını kazanır.

Bu filmin başka filmlere göndermeler yapması ise ayrı bir güzeldi. Kılıç sahnesinin V for Vendetta filminin efsanevi final sahnesine benzemesi, X-Men’den Alien 3’e, Iron Man’den 127 Hours’a kadar birçok filmi hatırlattı. Yalnız filmin sonlarına doğru Deadpool’un Ajax karakteriyle konuşmalarında, Ajax’ın sürekli adının ne olduğunu sormasının da değişmesini, ‘say my name’ deyip başka bir anti-kahramanı konu alan Breaking Bad’e de gönderme yapmasını beklerdim, fena olmazdı.
Bütün bu güzel göndermelerin, başarıyla kullanılmış efektlerin, özgüvenin ve birbirinden güzel çalan şarkılarının yanında cinsellik öğesinin fazla ve gereksiz kullanılması eminim birçok izleyeni rahatsız etmiştir. Ek olarak filmin sonu tam klasik bir süper kahraman filmi sonu. Finali de daha absürt yapabilirlerdi.

Bu kadar mizahi ve farklı bir senaryoyla kendi cinslerinden ayrılsa da çizgi romanının önüne geçememiş bir yapımdır Deadpool. Gerçi kim geçti ki? (Belki Christopher Nolan’ın The Dark Knight serisi.) İzleyiciyle ve özellikle bu türü seven yapımlarla adeta dalga geçse de bunu mizah adı altında yaptıkları için değerinden bir şey kaybedeceğini sanmıyorum. Hatta daha fazla izlenmenin ve bunu bir seri haline dönüştürülmesinin yanı sıra ülkemizde şimdiye kadar pek popüler olmayan bir kahraman olan Deadpool’un çizgi roman, maske, aksesuar satışlarında artış olmasını da bekliyorum.

Eleştirmenin Puanı: 6.5 / 10


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder