22 Nisan 2016 Cuma

Steve Jobs (2015)

Günümüz teknolojisinde çok ama çok önemli payı olan, geçtiğimiz yıllarda hayata veda eden bir dâhinin hikayesi… Hem de sinemaya bir çok kez aktarılan ve yorumlanan bir hikaye… İleri görüşlü, yaratıcı, yenilikçi, teknolojiyi sanat olarak gören ve bir o kadar da megaloman bir kişinin, Steve Jobs’ın hayatından birkaç kesitin, yorumlamayla birlikte, anlatıldığı bir yapıt.

Birkaç kesit dedim. Gerçekten de öyle. Film 3 kısımdan oluşuyor ve bu 3 kısım filmin tamamını oluşturuyor. Genel olarak bir konu yok. Şöyle ki; film 1984 yılındaki Jobs’ın, geliştirdiği ürünü halka tanıtmak için hazırlandığı gün ile başlıyor. Sahneye çıkmadan önce karısı belirir ve hararetli bir sohbet geçer aralarında. Sonra 1988’deki nExt’in tanıtımının yapılacağı sahneye geçiliyor. Yine Jobs’ın eşi Chrisann Brennan’ın sahneye çıkmadan önce ortaya çıkıp tartıştıklarını görüyoruz. Daha sonra 1998’de yine tanıtımdan önce tartışma vs. Bu yüzden belirgin bir konu yok. Senaryo çok temel ve kendini tekrar eden bir döngüye sahip. Bu basitliği, The Social Network’ün de senaristliğini yapmış Aaron Sorkin’e yakıştıramadım açıkçası.

Filmi ayakta tutan ise üst düzey oyunculuklar olmuş. Başta ana karakterler olmak üzere, yan karakterlerin hepsi olmasa da, fazlasıyla iyi performans sergilemiş. Michael Fassbender, Steve Jobs’ın özellikle narsist karakterine başarılı bir şekilde bürünmüş. Ya da Jobs’ın ‘work-wife’ olarak gördüğü Joanna Hoffman’ı canlandıran Kate Winslet’a ne demeli?

Sonuç olarak, senaryo ve kurgunun fazla basit olmasının yanında filmi izlenilebilir kılan üstün oyunculuk performansları olmuştur. Ayrıca söylemeden geçmemek lazım ki, filmin türü biyografi olduğu halde, izlemeye giden kişiler Steve Jobs’ın ne iş hayatı ne de özel yaşamı hakkında doğru dürüst bir bilgi edinebilir. Belirgin olan en büyük öge ise Jobs’ın aşırıya kaçan narsist karakteri olmuştur.

Eleştirmenin Puanı: 7.0 / 10 

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder